Bilety

Kuc szetlandzki

Kuc szetlandzki

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Pochodzi z Wysp Szetlandzkich (Szkocja). Do dziś żyje w stanie półdzikim na odsłoniętych wzgórzach i wrzosowiskach archipelagu. Obecnie jest rozpowszechniony prawie na całym świecie.

AKTYWNOŚĆ

Kuce, podobnie jak inne koniowate, potrafią spać na stojąco. Ich uszy obracają się oddzielnie, dzięki czemu możliwa jest dokładna lokalizacja dźwięku. Kuc szetlandzki z natury jest odporny na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Jego zimowe futro, obfita grzywa i ogon doskonale chronią przed zimnem i wiatrem w surowych warunkach wysp.

ODŻYWIANIE

Trawy, siano, ziarna zbóż. W naturalnym środowisku podczas zimy wygrzebuje spod śniegu trawę i mech.

ROZMNAŻANIE

Ciąża: 11 miesięcy. Masa ciała urodzonego młodego wynosi 13% masy ciała dorosłego osobnika(180-200kg). Długość życia: ok. 30 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Pomimo swego miniaturowego wzrostu zaliczany jest do najsilniejszych koni na świecie. Używany był jako zwierzę juczne i pociągowe. Obecnie bierze udział w programach terapeutycznych dla dzieci.

  • nazwa łacińska: Equus caballus   
  • nazwa angielska: Shetland Pony

Partner Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego

Przyjaciele ZOO

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.