Bilety

Barasinga bagienna

Barasinga bagienna

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Azja – północne i środkowe Indie oraz południowo-zachodni Nepal. Żyje na terenach bagiennych, trawiastych terenach zalewowych oraz w różnych typach lasów, głównie w pobliżu zbiorników wodnych.

AKTYWNOŚĆ

Żyją w stadach liczących średnio od 10 do 20 członków tej samej płci i zbliżonym wieku. Najbardziej aktywne są rano i wieczorem. W naturze ich długość życia wynosi do 20 lat.

ODŻYWIANIE

Odżywiają się trawą, okazjonalnie również roślinami wodnymi.

ROZMNAŻANIE

Sezon godowy rozpoczyna się w październiku i trwa do lutego. Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku 2 lat, ciąża trwa 240-250 dni, rodzą pojedyncze młode – rzadko bliźnięta. Samice opiekują się młodymi przez pierwsze 6 do 8 miesięcy.

WARTO WIEDZIEĆ

Nazwa Barasingha pochodzi od hinduskich słów oznaczających „dwanaście końców”, odnoszących się do poroża tego jelenia, które zwykle ma 12 odrostków, a u niektórych osobników obserwowano nawet 20 odrostków.

  • nazwa łacińska: Rucervus duvaucelii
  • nazwa angielska: Barasingha
  • status zagrożenia: IUCN Red List – VU – vulnerable/narażony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik I
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Partner Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego

Przyjaciele ZOO

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.