Bilety

Barwnica zwyczajna

Barwnica zwyczajna

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Zamieszkuje archipelag Moluków i część innych wysp Indonezji (m.in. Morotai, Halmahera, Ternate, Bacan, Obi).

AKTYWNOŚĆ

Rzadko latają samotnie i zwykle podróżują w stadach lub w parach. Są gadatliwe i aktywnie się nawołują.

ODŻYWIANIE

Zjadają owoce, najchętniej figi, niedojrzałe orzechy, pąki kwiatów i liście oraz niektóre nasiona.

ROZMNAŻANIE

Gniazdo mieści się w dziupli o głębokości 50–60 cm w pniach drzew na skraju lasu. Wyściółkę stanowią wióry drzewne. Samica może współżyć z wieloma partnerami i składa dwa jaja, które wysiaduje przez 26 dni. Młode pozostają w gnieździe do 12 tygodni po wykluciu.

WARTO WIEDZIEĆ

Jeszcze do niedawna samca i samicę barwnicy uważano za dwa odrębne gatunki ze względu na znaczne różnice w barwie upierzenia i dzioba (samiec – zielony

z pomarańczowym dziobem, samica – czerwono niebieska z czarnym dziobem).

  • nazwa łacińska: Eclectus roratus
  • ochrona: IUCN Red List – LC– Least concern/ najmniejszej troski
  • CITES Załącznik II

Partner Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego

Przyjaciele ZOO

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.