Bilety

Gibboniec żółtolicy

Gibboniec żółtolicy

(daw. GIBBON CZUBATY)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Występują w południowo-wschodniej Azji, w tym w południowym Laosie, wschodniej Kambodży oraz w środkowym i południowym Wietnamie.

AKTYWNOŚĆ

Żyją w grupach rodzinnych składających się z samca, samicy i ich potomstwa. Prowadzą dzienny oraz nadrzewny tryb życia. Ważą około 7-11 kg i osiągają długość ciała w granicach 60-80cm. Samce i samice są podobnych rozmiarów.

ODŻYWIANIE

Żywią się głównie owocami i liśćmi, czasem kwiatami.

ROZMNAŻANIE

Jest to gatunek monogamiczny. Ciąża trwa do 7 miesięcy. Samice rodzą jedno młode i opiekują się nim przez okres dwóch lat. Młode rodzą się z jasno żółtym futrem, które w ciągu kilku miesięcy zmienia kolor na czarne. Samice w okresie dojrzewania powracają do żółtawego kolor futra. Potomstwo pozostaje w grupie rodzinnej do 6-8 roku życia.

WARTO WIEDZIEĆ

Są znane ze swoich „śpiewów”, używanych jako metoda komunikacji.

  • łacińska nazwa: Nomascus gabriellae
  • nazwa angielska: Red-cheeked gibbon
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – EN – endangered/zagrożony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. I
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Partner Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego

Przyjaciele ZOO

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.