Bilety

Gepard grzywiasty

Gepard grzywiasty

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka i Azja. Otwarte tereny trawiaste, półpustynne, sawanny, suche lasy, środowiska górskie. W Iranie: tereny równinne, solniska.

AKTYWNOŚĆ

Aktywny głównie w ciągu dnia. Podczas pogoni za zdobyczą, na krótkich dystansach może osiągnąć prędkość ponad 100 km/h. Długie kończyny, giętki kręgosłup, stosunkowo mała głowa, duże nozdrza umożliwiające pobranie większej ilości powietrza do płuc stanowią przystosowanie do szybkiego pościgu.

ODŻYWIANIE

Poluje na gazele, impale i inne mniejsze antylopy, guźce, zające, ptaki.

ROZMNAŻANIE

Ciąża: 3 miesiące. Samica rodzi od 4 do 6 młodych, którymi opiekuje się przez ok. 1,5 roku. Długość życia: do 14 lat w środowisku naturalnym, w zoo do 20 lat. Masa ciała dorosłego osobnika: 35 – 65 kg.

WARTO WIEDZIEĆ

Głównymi zagrożenia dla gatunku są: utrata i fragmentacja siedlisk, zmniejszenie naturalnej bazy pokarmowej,nielegalne polowania, handel skórami i żywymi młodymi gepardami.

  • nazwa łacińska: Acinonyx jubatus
  • nazwa angielska : Cheetah
  • status zagrożenia: IUCN –Red List – VU – (narażony)
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. I
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.