Bilety

Wikunia andyjska

Wikunia andyjska

(daw. WIKUNIA)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Ameryka Południowa. Stepowe płaskowyże na wysokości 3200-5800 m, powyżej granicy lasów, a poniżej śniegu.

AKTYWNOŚĆ

Aktywna w ciągu dnia. Żyje w stadach, grupom rodzinnym przewodzi samiec. Młode samce tworzą osobne grupy kawalerskie. Duże serce, w porównaniu
do innych gatunków zwierząt tej wielkości, jest przystosowaniem do życia na dużych wysokościach.

ODŻYWIANIE

Niskie, często twarde trawy. Ze względu na codzienne zapotrzebowanie na wodę przebywa w pobliżu zbiorników wodnych.

ROZMNAŻANIE

Ciąża: 330-350 dni. Młode jest zdolne stać na nogach już po 15 minutach, od chwili narodzin.
Długość życia: do 20 lat w środowisku naturalnym, do 25 lat w zoo.

WARTO WIEDZIEĆ

Wikunia andyjska jest najmniejszym przedstawicielem rodziny wielbłądowatych (35-45 kg). Wizerunek wikunii umieszczony został w herbie Peru.

  • łacińska nazwa: Vicugna vicugna
  • nazwa angielska: Vicuna
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – LC – least concern/ mniejszej troski
  • objęty Europejskim Programem Hodowli w oparciu o Księgę Rodowodową – ESB (European Studbook)

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.