Bilety

Waran błękitny

Waran błękitny

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO
Gatunek ten jest endemitem, występuje tylko na wyspie Batanta, w prowincji Papua Zachodnia w Indonezji na Oceanie Spokojnym. Zasiedla nizinne lasy tropikalne, gdzie temperatura powietrza osiąga od 29 do 31°C.

AKTYWNOŚĆ

Waran błękitny prowadzi dzienny i nadrzewny tryb życia. Chwytny ogon, który stanowi 3/4 długości ciała oraz pazury ułatwiają wspinanie po drzewach.

ODŻYWIANIE

Dieta gatunku składa się głównie z patyczaków, koników polnych, świerszczy, chrząszczy i okazjonalnie jagód.

ROZMNAŻANIE

Osiąga dojrzałość płciową po 1,5 roku. Kopulacja trwa około 5-6 minut. Od momentu zbliżenia do złożenia jaj mija 4-5 tygodni. Kilkudniowe młode pobierają pokarm samodzielnie.

WARTO WIEDZIEĆ

Język waranów zbudowany jest z dwóch części: mięsistej, grubej pochwy oraz rozdwojonej na końcu, długiej i cienkiej części dotykowej.

  • nazwa łacińska: Varanus macraei
  • nazwa angielska: Blue-Speckled Tree Monitor
  • status zagrożenia: IUCN Red List: EN – endangered/ zagrożony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik II

Partner Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego

Przyjaciele ZOO

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.