Bilety

Surykatka szara

Surykatka szara

(daw. SURYKATKA)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka Południowa. Suche tereny piaszczyste z niskimi trawami, półpustynne zarośla.

AKTYWNOŚĆ

Aktywna w ciągu dnia, chętnie wygrzewa się na słońcu. Noce spędza w podziemnych korytarzach. Żyje w koloniach liczących do 30 osobników.
Współpraca i podział zadań wśród członków grupy ułatwia przeżycie w trudnym środowisku. Strażnicy ostrzegają przed wrogiem, samice opiekują się młodymi, które bawią się pod ich nadzorem.

Starsi członkowie stada uczą młode jak zdobywać pożywienie.

ODŻYWIANIE

Chrząszcze, motyle, ćmy, pająki, termity, szarańcze, skorpiony, jaszczurki, drobne gryzonie. Wodę pozyskuje z soczystych owadów, korzeni, bulw, dzikich melonów.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość płciową osiąga w 1 roku życia. Ciąża: ok. 11 tygodni, w miocie od 2 do 5 młodych. Porody w środowisku naturalnym najczęściej występują w porze deszczowej (od sierpnia do marca). Długość życia: 10 lat w zoo , w naturze średnio 6 lat.

WARTO WIEDZIEĆ

Surykatki mają podwyższoną odporność na jad niektórych gatunków węży i skorpionów. W swojej ojczyźnie są oswajane i trzymane w domach w celu zwalczania myszy i szczurów.

  • nazwa łacińska: Suricata suricatta
  • nazwa angielska: Meerkat
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – LC – least concern/ mniejszej troski

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.