Bilety

Pyton ciemnoskóry

Pyton ciemnoskóry

(daw. PYTON TYGRYSI)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Azja Południowa i Południowo Wschodnia. Zamieszkuje lasy deszczowe (Sri Lanka, Indie), kamieniste i porośnięte krzewami tereny pagórkowate, najchętniej przebywa w pobliżu zbiorników wodnych.

AKTYWNOŚĆ

Aktywny głównie nocą. Bardzo słaby wzrok rekompensowany jest doskonale rozwiniętym receptorom chemicznym występującym na języku, dzięki czemu
z łatwością wytropi ofiarę. W lokalizowaniu zdobyczy pomocne są także termoreceptory, umiejscowione wzdłuż szczęk. Wąż jest w stanie wykryć minimalne zmiany temperatury stałocieplnych zwierząt.

ODŻYWIANIE

Pyton ciemnoskóry jest mięsożercą, poluje głównie na małe ssaki i ptaki. Zdobycz zabija poprzez zaciśnięcie, chwytając ofiarę ostrymi zębami, owija swoje ciała wokół zwierzęcia i ściska, aż się udusi. Posiada rozciągliwe więzadła w szczękach, które pozwalają pytonowi połykać zdobycz w całości.

ROZMNAŻANIE

Pyton ciemnoskóry jest samotnikiem, widywany w parze jedynie w okresie godowym. Samica po złożeniu jaj (nawet do 100) owija się wokół nich.
Poprzez skurcze i rozkurcze ciała wytwarza dodatkowe ciepło. Inkubacja trwa 2-3 miesiące.

WARTO WIEDZIEĆ

Dorosły osobnik może osiągnąć wagę 90 kg i 6,4 m długości ciała. Długość życia wynosi od 20 do 25 lat.

  • nazwa łacińska: Python bivittatus
  • nazwa angielska: Burmese Python
  • status zagrożenia: IUCN Red List – VU – vulnerable/ narażony
  • CITES – Załącznik II

Partner Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego

Przyjaciele ZOO

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.