Bilety

Wół domowy

Wół domowy

(daw. BAWÓŁ INDYJSKI)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Azja, wprowadzony również na inne kontynenty. Tereny podmokłe i bagniste.

AKTYWNOŚĆ

Wół domowy odgrywa dużą rolę jako siła pociągowa, przy uprawie podmokłych pól ryżowych w Chinach i Wietnamie. Dziko żyjące osobniki spędzają większość dnia zanurzone w błotnistych wodach tropikalnych i subtropikalnych lasów Azji. W wodzie chłodzą się, a także zapobiegają ukąszeniom owadów.

ODŻYWIANIE

Trawy, zioła, rośliny wodne, liście, uprawy.

ROZMNAŻANIE

Ciąża: 10 – 11 miesięcy. Samica rodzi zwykle jedno młode, które w niedługim czasie po urodzeniu podąża za matką zostając w stadzie przez pierwsze 3 lata. Karmienie mlekiem trwa 5 – 12 miesięcy.

WARTO WIEDZIEĆ

Wół domowy został udomowiony ponad 5000 lat temu. Wspierał przetrwanie ludzkości swoim mięsem, rogami, skórami, mlekiem, tłuszczem, orką i transportem ludzi oraz plonów. Dziko żyjące woły, których nazwa gatunkowa brzmi arni azjatycki, są zagrożone i żyją tylko w niewielkiej liczbie chronionych obszarów rozciągających się w Indiach, Nepalu i Bhutanie oraz w rezerwacie dzikiej przyrody w Tajlandii.

  • łacińska nazwa: Bubalis bubalis 
  • angielska nazwa: Water Buffalo
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – EN – endangered/zagrożony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Zał. III

Partner Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego

Przyjaciele ZOO

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.