Bilety

Tygrys amurski

Tygrys amurski

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Tygrys syberyjski żyje we wschodniej części Rosji, spotykany również w Chinach i Korei Północnej. Preferuje rozległe lasy brzozowe.

AKTYWNOŚĆ

Tygrys prowadzi samotniczy tryb życia. Zajmuje rozległe terytoria łowieckie, dziennie może pokonywać do 20 km. Najczęściej czatuje na zdobycz w pobliżu wodopojów. Świetnie skacze, nawet do 6 m. Tygrys jest świetnym pływakiem.

ODŻYWIANIE

Poluje na jelenie, dziki, sarny, piżmowce, łosie, małe drapieżniki oraz ptaki. Podczas jednego posiłku może spożyć do 40 kg mięsa. Tygrys używa swojego umaszczenia jako kamuflażu, by polować ukradkiem. Czeka i podkrada się wystarczająco blisko, by zaatakować swoją ofiarę, szybkim i śmiertelnym skokiem.

ROZMNAŻANIE

Ciąża trwa od 103 do 112 dni. Samica rodzi od 2 do 6 młodych. Młode pozostają pod opieką matki do 3 roku życia, po tym czasie rozchodzą się w poszukiwaniu własnego terytorium.

WARTO WIEDZIEĆ

Tygrys to największy dziki kot. W ciągu ostatnich stu lat polowania i fragmentacja lasów spowodowały drastyczne zmniejszenie populacji tygrysów. 3 podgatunki wyginęły pod koniec XX w. Pozostałych 6 podgatunków jest zagrożone wyginięciem. Kłusownictwo jest mniejszym, ale nadal bardzo istotnym zagrożeniem czyhającym na tygrysy syberyjskie.

  • nazwa łacińska: Panthera tigris altaica
  • nazwa angielska: Amur Tiger
  • Status zagrożenia: IUCN –Red List – EN – endangered/zagrożony
  • CITES – Konwencja Waszyngtońska – Załącznik I
  • objęty Europejskim Programem Ochrony Zwierząt – EEP (European Endangered Species Programme)

Partner Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego

Przyjaciele ZOO

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.