Bilety

Mangustolisek afrykański

Mangustolisek afrykański

(daw. MANGUSTA LISIA)

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Afryka. Otwarte tereny trawiaste, suche zarośla, półpustynie.

AKTYWNOŚĆ

Prowadzi dzienny tryb życia, niekiedy aktywna nocą. Zamieszkuje rozległe nory, niekiedy wspólnie z wiewiórkami ziemnymi lub surykatkami. Żyje w koloniach złożonych z grup rodzinnych. Mangusta znana jest z tego, że zażywa kąpieli słonecznych, nim wyruszy na poszukiwanie pożywienia.

ODŻYWIANIE

Chrząszcze i ich larwy, termity, mrówki, płazy, drobne gady, ptaki, gryzonie i padlina. Dietę uzupełnia trawą i nasionami. Niekiedy podbiera jaja z kurzych ferm.

ROZMNAŻANIE

Dojrzałość płciową osiąga w wieku 2 lat. Ciąża trwa od 42 do 57 dni. Samica rodzi 2 – 4 młodych w czystej norze, pozbawionej ściółki. Karmienie mlekiem trwa do 10 tygodni.. Samiec pomaga w opiece nad potomstwem.

WARTO WIEDZIEĆ

Potrafi budować nory ze złożonym systemem komór i korytarzy z odpowiednią wentylacją. Tworzy się w nich swoisty mikroklimat, niezależny od warunków panujących na zewnątrz.

  • nazwa łacińska: Cynictis penicillata
  • nazwa angielska: Yellow Mongoose
  • status zagrożenia: IUCN Red List – LC – least concern/ mniejszej troski

Partner Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego

Przyjaciele ZOO

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.