Bilety

Dzik euroazjatycki

Dzik euroazjatycki

WYSTĘPOWANIE I ŚRODOWISKO

Europa, Azja i północna część Afryki. Żyją na obszarach trawiastych, w lasach, na bagnach można je również spotkać na terenach uprawnych.

AKTYWNOŚĆ

Najbardziej aktywne są wczesnym rankiem i późnym popołudniem. Żyją w stadach składających się z 6 do 20 osobników – z samic i ich potomstwa. Samce są samotnikami, po osiągnięciu dojrzałości dołączają do stada tylko podczas okresu godowego. Długoś życia w naturze do 10 lat, pod opieką człowieka nawet do 27 lat.

ODŻYWIANIE

Są wszystkożerne. Odżywiają się głównie owocami, nasionami, korzeniami, bulwami oraz inną materią roślinną. Pokarm roślinny stanowi około 90% ich diety. Jedzą także ptasie jaja, padlinę, małe gryzonie, owady i robaki.

ROZMNAŻANIE

Ciąża trwa 108-120 dni, w miocie rodzi się średnio 5-6 młodych. Okres karmienia mlekiem matki trwa około 2-3 miesięcy, stały pokarm zaczynają jeść w wieku
2-3 tygodni. Młode mają żółtawe i brązowe paski biegnące wzdłuż grzbietu, dzięki czemu łatwiej im się ukryć w zaroślach i gniazdach. Samce opuszczają stado w wieku 8-15 miesięcy, samice pozostają w grupie z matkami lub tworzą nowe stada na pobliskich terenach.

WARTO WIEDZIEĆ

Dziki mają bardzo dobry węch i słuch oraz słaby wzrok.

  • nazwa łacińska: Sus scrofa
  • nazwa angielska: Wild Boar
  • status zagrożenia: Czerwona Księga IUCN – LC – Least concern/mniejszej troski

Partner Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego

Przyjaciele ZOO

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.