To idealny moment, nie tylko na to, by dowiedzieć się jak wielki udział ma ten surowiec w produktach, które spożywamy i używamy na co dzień, ale również jak swoimi codziennymi wyborami, kształtujemy globalne trendy i co za tym idzie, wpływamy na stopień degradacji środowiska. Olej palmowy produkowany jest z nasion palmy (olejowca gwinejskiego) pod uprawę której wycięto miliony hektarów lasów. Połowę powierzchni stanowiły lasy, które są domem i schronienie dla tysięcy żywych stworzeń, m.in. dla orangutanów.
Głównymi eksporterami oleju palmowego są Indonezja i Malezja (85% światowej produkcji). Gospodarka tych państw jest mocno uzależniona od plantacji olejowca gwinejskiego. Sprawdzając etykiety i wybierając produkty bez zawartości oleju palmowego w składzie stajemy się świadomymi konsumentami. Nasze codzienne zakupy mają ogromne znaczenie – przez nieuważne wybory przyczyniam się niejednokrotnie do śmierci zwierząt. Będąc w #ZOOGdańsk możecie wesprzeć zbiórkę Ocalmy Orangutany #OlejOlej wrzucając pieniądze do skarbony umieszczonej w pawilonie orangutanów i szympansów. Zebrana kwota przekazywana jest francuskiej Fundacji Hutan (https://www.hutan.org.my/contact-us/), która stworzyła program mający na celu szeroko pojętą ochronę orangutanów i innych gatunków zagrożonych wyginięciem w Malezji.
Zapoznaj się z dekalogiem świadomego konsumenta TU
Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, aby zapewnić użytkownikom najwyższą jakość usług. Jeśli nie dokonasz zmian w ustawieniach przeglądarki dotyczących plików cookies, będą one automatycznie zapisywane na Twoim urządzeniu. Aby uzyskać więcej informacji, kliknij tutaj.